Rozpouštění medu a dekrystalizace – spirály, boxy, komory
Rozpouštění medu & dekrystalizace
V naší kategorii najdete vše, co potřebujete pro šetrné a efektivní rozehřívání medu — spirály, boxy, komory a stojany. Ať už jste hobby včelař, malovýrobce nebo velká medárna, pomůžeme vám udržet med tekutý, chutný a plný enzymů. Výběr zařízení podle objemu, výkonu i způsobu použití.
Nejprodávanější
Výpis produktů

Výkonná topná spirála Ø 480 mm se 4 topnými tělesy (4× 400 W) zajistí rychlé a rovnoměrné ztekucení i většího množství medu. Ideální pro větší nádoby a profesionální použití.

Výkonná spirála Ø 330 mm se dvěma topnými tělesy (2× 500 W) určená pro efektivní ztekucování medu přímo v nádobě. Vhodná pro střední objemy a náročnější včelařské provozy.

Spirála Ø 250 mm se dvěma topnými tělesy (2× 400 W) umožňuje šetrné ztekucování menšího množství medu přímo v nádobě. Vhodná pro hobby i menší provozy.

Nerezové zařízení pro ohřev nástavků a ztekucování medu. Udržuje plásty teplé před vytáčením nebo rozpouští med ve sklenicích i barelech. Pro 12 rámků typu Dadant/Langstroth.

Profesionální dekrystalizační komora pro ohřev sudů s medem přímo na paletě. Vhodná pro velkovýrobu – rovnoměrný ohřev, výkon 2 kW, prostor pro celý 200l sud.

Velkokapacitní komora na ztekucování medu ve sklenicích a nádobách. Objem 490 l, ventilátor pro rovnoměrný ohřev, výborná izolace, kolečka pro snadnou manipulaci.

Mini dekrystalizační komora 90 L se zabezpečenou regulací a ventilátorem pro rovnoměrné rozehřívání medu. Ideální pro malé a střední včelnice — bezpečné ztekucování ve...

Výkonná spirála Ø 330 mm se dvěma topnými tělesy 2× 500 W a digitálním regulátorem. Umožňuje programovat dekrystalizační cyklus až na 96 hodin. Profesionální řešení pro...

Elektronická spirála Ø 250 mm (2× 400 W) pro kontrolované ztekucování medu v nádobách. 3-krokový cyklus, displej, časování 1‑96 hodin, ochrana před přehřátím — ideální pro malé...

Výkonná spirála Ø 480 mm (4× 375 W) pro dekrystalizaci velkého objemu medu. Tříkrokový program, nastavitelný cyklus až 96 h. Profesionální nástroj pro rychlé a šetrné ztekucování.
Ovládací prvky výpisu
Proč dekrystalizovat med správně?
Med má přirozenou tendenci během časem krystalizovat, což je normální proces. Klíčem je rozpouštění neboli dekrystalizace provést šetrně:
- teplota nad 45‑50 °C může poškodit enzymy, způsobit vznik HMF a ztrátu cenných složek,
- vhodné je střídavé resp. řízené ohřívání, které minimalizuje dobu, kdy je med vystaven vyšší teplotě,
- použití ventilátorů a perforovaných polic zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla,
- regulátor a úsporný cyklus s automatickým vypnutím přispívají k bezpečnosti a zachování kvality.
Používáním vybavení z této kategorie zajistíte, že med zůstane kvalitní a zdraví prospěšný — nejen hezky tekutý, ale i s plnou chutí, barvou a vůní, jakou očekává spotřebitel.
Na veškeré vybavení v této kategorii lze čerpat dotace – za splnění podmínek dle aktuálních pravidel Programu rozvoje venkova prostřednictvím SZIF. Sledujte podmínky a termíny na www.szif.cz a www.vcelarstvi.cz.