O sítích pro drůbež

O sítích pro drůbež

 

 Před lety jsem psal jednoduchý článek o rozdělení sítích pro drůbež, ale nějak jsem se nedostal k tomu ho pořádně rozvést. Tak se na to pojďme kouknout.

 

Při výběru sítě pro drůbež musíme vzít v úvahu několik aspektů, které náš výběr nasměrují k tomu koupit správnou síť a nezažít zklamání.

 

V první řadě se musíme zeptat k čemu nám bude síť sloužit.

Síť pro drůbež se dá použít hodně způsoby a proto jsou oblíbené.

Dá se ze sítí postavit dočasná ohrada pro drůbež, můžete jim pomoci sítě ohradit kus pozemku, kam nechcete, aby se zvířata dostaly, nebo na rozsáhlé ploše ohraničit kam by se drůbež dostat neměla (zeleninové a okrasné záhonky. Jedno, ale předem nedoporučuji. Nelze z nich vybudovat dlouhodobou ohradu a výběh pro drůbež.

Pro trvalé ohrady a výběhy rovnou doporučuji použít klasické plotové pletivo, nejlépe s podezdívkou.

 

Pro jaký druh drůbeže síť potřebuji?

Pro slepice a menší drůbež se dá použít jakákoliv nylonová síť z naší nabídky. Slepice je i přes menší výšku nepřekovávají a jen je potřeba si vybrat správnou délku k účelu který potřebujeme. Jako třeba přehradit pozemek, omezit výběh, nasměrovat je, nebo ohradit záhonek.

Setkal jsem se i s dotazem jakou síť při chovu brojlerů. Tady jsem nákup sítě rozmluvil, protože brojler jako kuře vyšlechtěné na maso má tak enormní a rychlý nárust svalové hmoty, že se těžko pohybují a vlastně sedí v dosahu krmítka a napáječky a je pro ně lepší menší pevná ohrádka, protože se stejnak pohybovat nebudou.

 

Kachny pokud jsou menšího vzrůstu mohou mít taky jen nylonovou síť, pomocí které utvoříme dočasnou ohrádku.

 

Vetší drůbež jako krůty, husy, husokachny již mají silnější zobák a obyčejnou nylonovou síť dokážou postupně přeštípat, protože pastva za plotem je vždy lepší než pastva před plotem. V tomto případě je vždy jediná volba vodivá síť. U té je v nylonovém provázku veden vodič, který jednak drůbeži brání snadno přeštípat nylon, ale zároveň se dá napojit i slabší ohradníkový zdroj, který jim choutky překazí.

 

Použití sítě jako ochrana proti predátorům.

 Samotná nylonová síť není schopna zabránit většímu ataku predátorů, je jednoduše překonatelná pro kohokoliv, pokud ji proto chceme použít i jako ochranu proti predátorům, zvolte vodivou síť a silnější ohradníkový zdroj. Tady platí, že čím více je predátor chlupatější, tím silnější zdroj musí být. V tomto směru nešetřete, ubráníte se mnohému zklamání.

Pokud máte pevný výběh pro drůbež doporučuji spíše instalaci bytelnějšího ohradníku, kdy na izolátory instalujeme lanko, nebo pásku ve více řadách a zapojíme silnější zdroj.

Samozřejmostí je i odstraňování porostu pod ohradníkem, kdy svádění napětí do země pomocí rostlin jako trávy, či kopřiv výrazně snižuje účinnost ohradníku.