Výhody a správné používání líhní pro drůbež

Výhody a správné používání líhní pro drůbež

 

Líhně pro drůbež jsou skvělým nástrojem pro chovatele, kteří se zajímají o rozmnožování a odchov drůbeže. Tyto specializované zařízení umožňují kontrolu teploty, vlhkosti a dalších podmínek, které jsou nezbytné pro úspěšné líhnutí a zdravý růst kuřat. V tomto článku se podíváme na výhody používání líhní pro drůbež a poskytneme tipy pro jejich správné používání.

 

Výhody používání líhní pro drůbež:

  1. Lepší kontrola podmínek: Líhně umožňují chovatelům pečlivě sledovat a upravovat teplotu a vlhkost v líhních. To je klíčové pro úspěšné líhnutí vajec, protože správné podmínky vytvářejí optimální prostředí pro vývoj embryo a zajišťují zdravý vývoj kuřat.
  2. Vyšší úspěšnost líhnutí: Díky pečlivé kontrole podmínek v líhni je pravděpodobnost úspěšného líhnutí vyšší. Stabilní teplota a vlhkost přispívají k vysokému klíčivosti vajec a minimalizují riziko neúspěšného líhnutí nebo vadných kuřat.

  3. Ochrana před vnějšími vlivy: Používání líhní zabraňuje drůbeži vystavení nepříznivým povětrnostním podmínkám, predátorům nebo jiným nebezpečím. Drůbež je v bezpečném a kontrolovaném prostředí, které přispívá k jejich zdraví a dobrému růstu.

  4. Možnost rozšíření chovu: Líhně umožňují chovatelům líhnout vlastní vejce, ale také nabízejí možnost koupě a líhnutí vybraných plemen drůbeže. Tímto způsobem se chovatelům otevírá možnost rozšířit svůj chov a získat specifické plemeno, které by jinak nebylo dostupné.

 

Správné používání líhní pro drůbež:

 

  1. Volba vhodného typu líhně: Existuje mnoho různých typů líhní pro drůbež, včetně inkubátorů s manuálním nebo automatickým ovládáním. Je důležité vybrat takový typ, který vyhovuje vašim potřebám a možnostem. Před nákupem se informujte a poraďte se s odborníky, aby vám pomohli vybrat vhodný model.

  2. Kontrola teploty a vlhkosti: Pravidelně sledujte teplotu a vlhkost v líhni. V každé fázi líhnutí je doporučeno udržovat specifické hodnoty, které jsou závislé na druhu drůbeže. Dodržování správných hodnot přispívá k úspěšnému vývoji embryo.

  3. Otáčení vajec: Během líhnutí je důležité pravidelně otáčet vajíčka, aby se zabránilo přilepení embrya na vnitřní stěnu skořápky. Většina líhní má automatický systém otáčení, který usnadňuje tento proces. Pokud máte líheň bez automatického otáčení, otáčejte vajíčka ručně minimálně třikrát denně.

  4. Pozorování vývoje: Pravidelně sledujte vývoj embryo během líhnutí. Je vhodné provádět základní kontroly pomocí leštičky, abyste se ujistili, že se embryo správně vyvíjí a že vajíčko není vadné.

  5. Péče o nově vylíhnutá kuřata: Po líhnutí důkladně připravte vhodné prostředí pro nově vylíhnutá kuřata, jako je teplá a suchá líheň s dostatkem jídla a vody. Postupně je zvykejte na okolní teplotu, abyste zajistili jejich plynulý přechod do chovného prostoru.

 

 

 Používání líhní pro drůbež je výhodné pro chovatele, kteří se zajímají o rozmnožování a odchov drůbeže. Tyto zařízení umožňují lepší kontrolu podmínek, zvyšují úspěšnost líhnutí a chrání drůbež před vnějšími vlivy. Pamatujte na správné používání líhní, včetně kontroly teploty a vlhkosti, otáčení vajec a sledování vývoje embrya. S dodržením správných postupů můžete zaručit zdravé a silná kuřata ve svém chovu.